• «در ره منزل لیلی که خطرهاست در آن / شرط اول قدم آن است که مجنون باشی» حافظ

با علایق گسترده‌ام چه کنم؟

زمان تقریبی مطالعه: ۲ دقیقه

با علایق گسترده‌ام چه کنم؟

پرسش:

مشکلی که من دارم اینه که طیف علایقم گستردست … فیزیک نظری+روانشناسی+مباحث آکادمیک سیاسی+تاریخ …. اینا تو دایره علایقم من هستند و توهمشون مطالعه دارم. این مشکلی ایجاد خواهد کرد؟

پاسخ:

کنجکاوی و اشتیاق شما به دانستن و فهمیدن بسیار قابل ستایش است. هیچ اشکالی ندارد که علایق وسیعی داشته باشیم. در واقع شما به افکار و ایده‌ها علاقه دارید که در قالب علوم مختلف بشری درآمده‌اند. وقتی شما در علوم عمیق شوید در نهایت می‌بینید که به همدیگر متصلند و ریشه‌های مشترکی دارند. مثلا فیزیک نظری را در نظر بگیرید. کسی که بخواهد در فیزیک نظری نگاه عمیقی داشته باشد نمی‌تواند روانشناسی، فلسفه یا شعر و حتی تاریخ و سیاست را از آن حذف کند. علم نیز مثل شعر، فلسفه، تاریخ و … محصول کنجکاوی، تفکر و خلاقیت انسانی است. هایزنبرگ، در این مورد گفته:

علم ساختۀ انسان است. این حقیقتی بدیهی است که غالبا فراموش می‌شود و تذکر آن در اینجا به امید کاستن میان دو فرهنگ، میان علم و هنر است.

دانشمندان بزرگ چنین نگاه جامع‌نگری دارند و همان طور که اینشتین در پی یک نظریه واحد در فیزیک بود به نظر می‌رسد در نهایت کل علوم نیز به طرز منسجمی باهم وحدت خواهند یافت.

به مرور لازم است که به مطالعات و علایق چند بعدی خود جهت و انسجام ببخشیم. در چنین مواقعی گاهی تشخیص اولویت علایق دشوار است اما از آنجا که طول عمر ما محدود است برای عمیق‌تر شدن بهتر است روی یک رشته یا ترکیبی از دو سه رشته تمرکز کنیم. معمولا با مقداری خلاقیت می‌توان تمام علایق را در هم ادغام کرد. به دلایل فیزیولوژیک و عصب‌شناختی، علایق ما طیفی منسجم و مرتبط را تشکیل می‌دهند اما قراردادها و تقسیمات رایج رشته‌ها ممکن است تشخیص این هماهنگی را کمی دشوار کند.

منبع: خانواده‌ام میگن نمی‌تونی بهش برسی! مکاتبات یک مشاور با مخاطبان، موسی توماج (دانلود رایگان)

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟
[۰ از ۰ رای ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.